Share

Ki nyer MA az építési piacon?

Ki nyer MA az építési piacon?

Vannak Megbízók, akik a másfél-két évvel ezelőtti állapotoknak megfelelően próbálják kiválasztani megálmodott projektjükhöz az építési szereplőket, így a Tervezőt is. Ez teljesen hibás út. Megváltoztak a körülmények. 2023 év eleje van.

Oly annyira változott a piac dinamikája, hogy csak az nyerhet, aki gyorsan képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Erre kevés tervezőiroda van felkészülve, mivel a sikeres projekthez most más feladatokat, többlet feladatokat is át kell vállalni a Megbízóktól, mint eddig. Ehhez viszont rendelkezésre kell, hogy álljon egy összeszokott, megvalósító csapat, aki az előző években már nagy rutinra tett szert. Most nincs itt a rutinszerzés ideje. Most a cselekvés ideje van. Aki eddig nem készült fel, vagy nem foglalkozott teljes körű Ügyfél támogatással, az mára lemaradt.

Ma az a Beruházó, Építtető nyer, aki maga mellé tud állítani egy ilyen nagy tapasztalatokkal rendelkező, a projektelőkészítésben, a hatósági ügyintézésben, a megvalósításban, a kivitelezés ellenőrzésében egyszerre járatos generáltervező irodát.

Ki nyer MA az építési piacon (2)

Milyen körülményekre kell ma nagyon odafigyelni:

  • A jogszabályi környezet folyamatosan és állandóan változik. Még az építési osztályon dolgozó hatósági ügyintézőknek is ez nagy kihívás, hát még egy Beruházónak, Építtetőnek. Nekik semmi esélyük, ha egyedül akarnak célba érni ezen a rögös úton. A kudarc szinte teljes mértékben borítékolható.
  • Az építőanyag árak az egekben. Jól meg kell gondolni, hogy az 1.000Ft/db árú téglából mennyi hulladék keletkezik az átgondolatlan tervezés miatt, vagy a kivitelezési hibák miatt.
  • Nagyon oda kell figyelni az idő tényezőre is. Egy nem kellő képen előkészített projekt megvalósítása időben kezelhetetlen. De ez nem is lehet másként, ha nem készülnek megfelelő tervek, amiből a kivitelező korrekt módon, határidőre tud dolgozni. Csak tervek alapján lehet az ellenőrzést is elvégezni. „Ha nincs kotta, akkor a zene csak elviselhetetlen zaj lesz”. Lejárt a magányos tervezők kora. Csakis az összeszokott, rutinos, kreatív, minden szakterületet koordináló és levezénylő Tervező irodák tudnak biztonságot adni egy mai projekt időben tervezett megvalósításához.
  • Kivitelezés során a Tervező folyamatos jelenlétét, a műszaki kontrollját, a felügyeletét általában már nem kérik az Építtetők, Beruházók. Ez az előbbi zenei példánál maradva, olyan, mint ha karmester nélkül lépne fel egy komplett zenekar. A zene ugyan megszólal, talán még hallgatható is lesz. Ami viszont hiányozni fog belőle, az pont a megkülönböztethetőség, az a többlet érték ami egyedivé teszi az előadásmódot. A Tervező ébren álmodik a Megbízóval. Ő az aki az álmok kétdimenziós leképezését veti papírra. Ahhoz, hogy ebből a kétdimenziós ábrázolásból (tervdokumentációból) testet öltsön az álom, nem elég a 3 dimenzióban megépített épület. Sokkal többről van szó. Az álom a magasabb dimenziók, az érzelmek világa. Ezt a műszaki megvalósításhoz, csak és kizárólag a Tervező képes ismét hozzáadni. Ő az álommegvalósítás garanciája. Ezért szükséges mindig bevonni a kivitelezés ellenőrzésébe. Ha a Tervező kimarad a kivitelezésből, akkor lesz egy szép épület, de az álom nem valósul meg. Az értékteremtés csorbul.
 

„Nem az építészen, hanem az építésen kell spórolni!”

Share post:

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Értesülj a legújabb trendekről, érdekességekről és ajánlatokról!