Share

Értékteremtés garanciája az építési piacon

Értékteremtés garanciája az építési piacon

Biztonság - építészeti érték - minőség

Egy építési ötlet akkor éri el a célját, ha az álmodott ház megvalósul. …de hogyan?
Hallottunk már a kvalitatív és a kvantitatív építésről. Ezek nem összekeverendők és fontos megkülönböztetni őket.

Az előbbi minden Építtető álma, azaz a MINŐSÉGI megvalósítás. Itt gondoljunk arra az építészeti értékre, ami hosszú távon az időtállóságot, az örök értéket garantálja, és a kivitelezésben használt anyagok minőségére, azok kivitelezési fegyelemmel, hozzáértéssel történő összeépítésére.

A másik fogalom, bár hangzásában sejtelmesen hasonló, de merőben más tartalommal bír. Ez a MENNYISÉGI jelzője ennek a műfajnak. Azt jelenti, hogy mennyi lakást tudunk bezsúfolni egy társasházba úgy, hogy az még eladható legyen? Mennyire csökkenthető le a felhasznált anyagok minősége, hogy az még úgy tűnjön, mint ha tökéletes volna? Ezekkel a mennyire és mennyivel kezdődő kérdőmondatokkal tele tudnám írni az oldalt, de nem teszem, hiszen így is világossá válik a két fogalom közti különbség. Ez a mennyiségi megközelítés az építészeti értéket és a használati értéket is rombolja.

Az építészeti konfliktusok hatása az értékteremtésre

Fontosnak tartam, hogy beszéljünk erről, hiszen az építési piac szereplői között a minőségi és mennyiségi érdekek különbözősége miatt feszültségek keletkeznek. Ezeket jobb híján csak kompromisszumok árán tudják
megoldani. Na de ezekkel a megoldásokkal minden esetben, kivétel nélkül csorbul az értékteremtés. Csökken a szimpátia. Elmérgesedik a felek közti viszony, ami iszonnyá is alakulhat. Ilyenkor sérülünk, eltörik valami a lelkünkben, amit, ha meg is ragasztunk, nem lesz már soha többé tökéletes, álomszerű. Ha egy nehezen megszerzett szuper telken megépül egy „álomromboló” épület, abból sosem lesz elégedettség. Sosem lehet már tökéletes. A tüske örökre bennünk marad.

Pedig nem nagy dolgokra kell gondolni ahhoz, hogy ezeket a súrlódásokat elkerüljük. Egy kis szemléletváltás kell hozzá a piaci szereplők részéről. Egy kis összefogás a BIZTONSÁG – ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉK -MINŐSÉG hármasának megvalósításában.

Vegyük a három legfőbb szereplőt, aki befolyással bír az álom megvalósítására. Első a Megrendelő. Ő általában nagyon egyszerűen megfogalmazza, mit szeretne. – Az álmai biztonságos megvalósulását. A következő a sorban az építész. -Az előző cikkekből már tudjuk, hogy az építész ide nem elég. Ide egy olyan Műszaki Projekt Támogató Csapat kell, aki az építészeti értékteremtésért felelős. Harmadikként a kivitelező, aki végül megépíti az épületet, minőséget hozva létre.

Ha megkeressük a három szereplő elégedettségének közös halmazát, nyertünk. Mert hiszem, hogy csak akkor lesz az ötletből megvalósult álom, ha mindhárom szereplő érdekei kielégülnek. Nézzük sorban!

Mikor elégedett az Építtető?

Ha a megálmodott projekt valósul meg, az előre meghatározott -építészeti minőségben, – műszaki tartalommal, – műszaki minőségben, – a kivitelezővel kötött szerződésben rögzített összegért – és határidőre. Ha az építési BIZTONSÁG megvalósul.

Mikor elégedett az Építész?

Ha a megtervezett épület -építészeti minőségben, -funkcióban megvalósul. Az ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKTEREMTÉS testet ölt.

Mikor elégedett a Kivitelező?

Ha olyan terveket kap, amiből biztonsággal, korrekten meg tudja határozni a kivitelezés költségét, idejét és erre szerződni tud. Továbbá, a tervek legyenek átláthatók, jól kezelhetőek, támogassák a helyszíni munkát, a feladat megértését. Gyorsítsák a kivitelezést. Kapjon olyan együttműködő tervezői műszaki támogatást, ami nem a műszaki ellenőr szerepköre, hanem azon túl mutat. Mert a műszaki ellenőr az épület műszaki megvalósításáért felel, a tervező pedig az építészeti értékteremtésért. Tulajdon képen, ha az építész kimarad a folyamatos ellenőrzésből, a teljesítési igazolások kiállításából, az azt jelenti, hogy az építészeti értékteremtés sérülhet, mert nincs, aki kontrollálja. Ilyenkor „Bedobjuk a lovak közé a gyeplőt. …úgy is tudják hová kell menni.” A kivitelező akkor elégedett, ha olyan tervezői műszaki támogatást kap, amivel MINŐSÉGET tud előállítani, akár a normatívákban szereplő időráfordításnál hamarabb.

Az építészeti értékteremtés garanciája egy olyan generáltervező építész iroda,

  • Aki nem szobatudósokból áll és teljes körű szolgáltatásával garantálja az Építtető biztonságát.
  • Végig kíséri a beruházást, a projektötlettől a megvalósításig és még azon is túl, az egy éves garanciális műszaki bejárásig.
  • A kivitelezőt olyan, akár 3 dimenziós és speciális tervekkel tudja ellátni, amivel az épület megértését segíti, a helyszíni kivitelezést gyorsítja.

Tervezzen velünk, építhet ránk!
A kiszámíthatóság, a legnagyobb biztonság!

Share post:

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Értesülj a legújabb trendekről, érdekességekről és ajánlatokról!