Share

Ügyféltámogató szolgáltatásunk, az Előtanulmány “intézménye”

Ügyféltámogató szolgáltatásunk, az Előtanulmány “intézménye”

Ügyféltámogató szolgáltatásunk, az Előtanulmány “intézménye”

Miért elengedhetetlenül fontos telekvásárlás előtt és bármely építési beruházás elkezdése előtt ELŐTANULMÁNY készítése?

Mert BIZTONSÁGOT AD és SEGÍTI a jó döntés meghozatalában az Építtetőt.

Irodánk már sok éve bevezette az ELŐTANULMÁNY „intézményét”, ami egy Ügyféltámogató szolgáltatás.
Ez egy olyan szolgáltatás, amivel kifejezetten az Ügyfeleinket a rossz döntésektől kívánjuk megmenteni.

Kérdezhetnék, hogy miért van szükség erre, hiszen Magyarországon, az építéshatósági jogszabályok és az ügyintézés minden megyében és településen azonos. A szabályok, előírások mindenkire azonosan érvényesek. Hát ez mégsem így van.

Esettanulmány

Történt egyszer, hogy megbízást kaptunk egy 11,5 m magas erdei kilátó tervezésére, amit 11 különböző helyre kellett letelepíteni, engedélyezni. Mivel egy típustervről, egy erdei kilátóról van szó, természetesen mindegyiket erdőbe, azonos besorolású területre kellett engedélyeztetni. 

Az elkészült terveket benyújtás előtt leegyeztettük az egyik építéshatósággal, mivel az ország minden területére azonos jogszabályok vonatkoznak – gondoltuk ennyi elegendő lesz. 

Felszereltük a terveket, az előírt mellékletekkel és beadtuk az ország 11 különböző építéshatóságához engedélyeztetésre. Néhány nap elteltével, – nyilván ez alól kivételt képez, akivel előre egyeztettünk – szinte mindegyiktől jöttek sorban a hiánypótlási értesítők, hogy hiányosan nyújtottuk be a tervdokumentációt. 

Nagyon groteszk volt a helyzet, mert a hiánypótlások tartalmilag teljesen eltértek egymástól.

Az egyik helyen például „utcaképet” kértek (az erdő közepén, ahol nemhogy utca nincs, hanem ösvény sem). Körös körül erdő. Fa, fa és fa. 

Egy másik helyen geológiai fúrást írtak elő, az alapozás igazolására. -Ez jelentős túlkapás, hiszen az erdő közepére, ahova a kilátót terveztük, csak „hörcsögcsapás” vezetett. Az építmény méretéhez egyébként általánosságban nem előírás az ilyen, de a hatóságnak, ha úgy tetszik külön az Építtető terhére előírhatja.

Az ügyintézés nem ingyenes, hanem illetékköteles volt. A különböző települések építéshatóságai, még az eljárási illeték mértékét is különböző összegben határozták meg (pedig a törvény azonos építményre – típus kilátó – mindenhova azonos mértéket írt elő).

Ezek a hiánypótlások kellemetlenek mind a Tervezőnek, mind az Építtetőnek. Valamint, nyilván pénzbe kerülnek. – Gondoljunk csak egy geológiai talajvizsgálat sok százezer forintos összegére és ezek elkészítési időigényére. Valamennyi ELŐTANULMÁNY elkészítésével, ez az abszurd helyzet, a határidő csúszás és utólagos többletköltség elkerülhető lett volna

Volt olyan eset is, mikor Ügyfelünk csak a telekvásárlás után keresett meg egy építési ötlettel, melyet nem hogy nem támogatta, sőt tiltotta az építéshatóság. Csak sokkal kisebb mértékű beépítést engedélyeztek, ami ingatlanfejlesztési szempontból már nem volt gazdaságos.  -Kidobott pénz. Hiányos, kevés információra alapult a telekvásárlás.

Azóta bevezettük az ELŐTANULMÁNY „intézményét”.

Minden tervezési feladatot megelőz egy ilyen kötött-fűzött dokumentáció elkészítése. 

Ebben öt kérdésre adunk választ.

1.Mit? (mit akarunk építeni, azaz a tervezési program pontos meghatározása közösen az Építtetővel)

2.Hova? (az ingatlan adatainak, adottságainak vizsgálata, építési hely, körülmények,  stb.)

3.Hogyan? (a helyi építési előírások, sajátosságok vizsgálata)

4.Mennyiért? (aktuális piaci helyzethez igazodó tervezési és megvalósítás várható költségei)

5.Mikorra? (a folyamat időigénye)

Talán nincs is több kérdés, ami tervezés előtt, vagy akár egy álom ingatlan vásárlása előtt felmerülhet.

Az ELŐTANULMÁNY elkészítésével több Ügyfelünket mentettünk meg a biztos bukástól, a kevés és hiányos információra alapuló bizonytalan vásárlási döntéstől.

Share post:

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Értesülj a legújabb trendekről, érdekességekről és ajánlatokról!