Share

Az építész szakma is értékeli a tatai ökoturisztikai központot

Az építész szakma is értékeli a tatai ökoturisztikai központot

Veizer Tamás tollából.
Hartmann Tihamér a tatai Öreg-tó partján épült ökoturisztikai központ tervezéséért kapott dicséretet a szakmai zsűritől az Év Háza Komárom-Esztergom megyében pályázaton.
A Komárom-Esztergom Megyei Építészkamara a tavaly meghirdetett Év Háza pályázatát több új elemmel bővítette ki. A középület, műemlék, helyi védelem alatt álló épület, családi ház és ipari épület kategória mellett bevezette az egyéb kategóriát, amelyen belül a kis léptékű környezeti beavatkozások produktumai, mint például kerítés, kapu, kirakat portál is benyújthatók voltak. Az öt kategóriára tavaly 28 pályamunka érkezett, be, a szakmai zsűri ezek közül választotta ki a kiírásnak, illetve napjaink építészeti irányainak, a környezeti szempontoknak és esztétikai értékeknek leginkább megfelelő alkotásokat.

Az „Év Háza pályázat” pályaműveiből kiállítás is nyílt az eredményhirdetéssel egybekötött szakmai napon: ezen a korábbi évek gyakorlatától eltérően bemutatták a úgynevezett meg nem valósult terveket is, azzal a kiegészítéssel, hogy ezeket a zsűri tagjai – Bálint Imre Ybl-díjas építész, a zsűri elnöke, dr. Winkler Gábor építész, a műszaki tudományok kandidátusa, az MTA doktora, valamint Krizsán András Ybl-díjas építész – nem értékelte. Természetesen a meg nem valósult terv is Komárom-Esztergom megyei építményként megépülhetett volna, ezért döntött úgy a szakmai kamara, hogy ezek a munkák is érdemesek a bemutatásra.

Az Év Háza pályázaton a középület kategóriában Hartmann Tihamér építész kapott dicséretet a tatai ökoturisztikai központ kialakításáért: a kezdeményezés, az ötlet és az épület társadalmi szinten is példaértékű. Az elismerés kapcsán mutatjuk be az építészt.

– Mióta, hol működik az építésziroda, kik az építészek?

– Cégünk, a Hartmann Építész Kft. 2012. május 4-én, tatabányai székhellyel alakult. Mára hét alkalmazottal, hat okleveles építészmérnökkel üzemelő, olyan feltörekvő tervező iroda, amely magasépítési területen tervezéssel, generáltervezéssel, a tervezett beruházás megvalósítását segítő plusz szolgáltatásokkal foglalkozik.

– Milyen jellegű, típusú épületekre „szakosodtak”, milyen megbízások a jellemzők?
– A cég egyaránt előnyben részesíti a lakó- és középületek, ipari, mezőgazdasági és műemléki épületek tervezését az ötlettől a megvalósításig. Megyénkben megépült jelentősebb épületeink közül a jelenlegi kedvenc a tatai ökoturisztikai központ. Természetesen más megyék építőipari piacán is jelen vagyunk.

– A válság után érzékelhető-e valamiféle élénkülés a piacon, mik számítanak „divatosnak”, az energiatakarékos passzívházak milyen arányban vannak jelen a megbízások között?
– A múlt év második felében a magánerős, lakóépület építési piacon is érezhető az építési kedv. Mi úgy „divatozunk”, hogy előszeretettel alkalmazunk új technológiákat, alternatív zöld energiahordozókat, mint szél, nap és víz. Célzatosan törekszünk rá, hogy épületeink a megszokottól eltérő megoldásokat tartalmazzanak, különlegesek legyenek. Nagy hangsúlyt fordítunk az energiahatékonyságra. Épületeink alacsony energiafelhasználásúak és kis széndioxid-kibocsátásúak. Minden házunk „ökolábnyoma” gyerekcipőben jár!

 Példaértékű kezdeményezés Hartmann Tihamér munkája

A tatai Öreg-tó partján, a Vértesszőlősi út mentén, ahová a város beépítése is szelíden lefut, ahol gyalogos, kerékpáros és vízi utak találkoznak, egy meglévő épület adottságainak figyelembevételével olyan létesítmény készült, amelynek funkciója példaértékű. Mai világunk ülve rohanó tempója egyre inkább szükségessé teszi, hogy valóban kimozduljunk. Ez a létesítmény lehetőséget ad a vízi sportok, a kerékpáros túrák, a séták és gyalogtúrák befogadására, amellett, hogy házon belüli teremsport is helyet kap itt. Az épület építészeti adottságait is értékelte a szakmai zsűri Hartmann Tihamér munkáját.

forrás:
http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/az-epitesz-szakma-is-ertekeli-a-tatai-okoturisztikai-kozpontot-589907

 

 

Share post:

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Értesülj a legújabb trendekről, érdekességekről és ajánlatokról!